Στις 20 Μαρτίου 2023, οι μαθητές των τμημάτων Β3 και Β4 του σχολείου μας, συμμετείχαν στη δράση με τίτλο: <<Το Πείραμα του Ερατοσθένη για τον υπολογισμό της ακτίνας της Γης>>.
Ο Ερατοσθένης (3ος αιώνας π.Χ.) με ένα πείραμα, που συγκαταλέγεται στα 10 πιο όμορφα επιστημονικά πειράματα στην ιστορία της Φυσικής, κατάφερε με τα μέσα και τις γνώσεις της εποχής να μετρήσει την περιφέρεια και συνεπώς την ακτίνα της Γης με αξιοθαύμαστη ακρίβεια. Το λάθος στον υπολογισμό ήταν 2%, ένα πραγματικά αξιοσημείωτο επίτευγμα για περίπου πριν 2,5 χιλιετίες. Συνεπώς, ο Ερατοσθένης ήταν ο πρώτος άνθρωπος που μέτρησε τις διαστάσεις της Γης, γι’αυτό και θεωρείται δημιουργός της μαθηματικής γεωγραφίας.
Οι μαθητές του σχολείου μας με βάση τις οδηγίες του πειράματος, που τους δόθηκαν, έκαναν τις καθορισμένες μετρήσεις και στην συνέχεια τους απαραίτητους υπολογισμούς. Το αποτέλεσμα που έβγαλαν τελικά είναι πολύ κοντά στην πραγματική τιμή της περιφέρειας της Γης στον Ισημερινό και της ακτίνας της με ελάχιστη απόκλιση.
Συγχαίρουμε , λοιπόν. τους μαθητές μας που με ευρηματικότητα,
επιδεξιότητα και πολύ κέφι κατάφεραν να προσεγγίσουν την επιστημονική γνώση βιωματικά.